Şans: Diğer mesleklerde olduğu gibi web tasarım da size önceden göz kırpmış olabilir. Bir aile büyüğünüze özenmiş, çok kazandırdığını düşündüğünüz için yönelmiş yada internet kurdu olduğunuz bir dönemde merak salmış olabilirsiniz. Eğer şanslıysanız yetenekleriniz sizi basit bir web sitesi yapmaya, fotoğraf montajlamaya ve kendi kartvizit tasarımınızı hazırlamaya yöneltir. Bunları yapabilmek için araştırmaya başlarsınız. İnternet üzerindeki videolar bundan sonraki en iyi sosyal çevreniz oluverir.
Kendini Geliştirmek: Eğer tasarımın okulunu okumadıysanız her şey biraz daha zordur. Kullanılan terimler, kullanıcı deneyimi ölçü birimleri, renklerin algısı bunların hepsinin sizin için bir şeyler ifade etmesi gerekir. Bu eksiğinizi, makalelerle kurslar ve düzenlenen seminerlerle giderebilirsiniz. Kendinizi geliştirmeyi durduğunuz an, edindiğiniz bilgilerin değeri her geçen gün daha da düşer. Çünkü web tasarım devamlı yenilenmeyi ve yenilikleri takip etmeyi gerektiren bir meslektir. Kullandığınız programlar bile güncellemelerle beraber bir çok yeni özelliği de beraberinde getirir.Web tasarım sektöründeki yeniliklerini takip edebileceğiniz, güzel makalelerin yayınlandığı web siteleri bulun, sık kullanılanlara ekleyin. Kendinizi yenilemek adına en azından hafta da bir kaç saatinizi buna ayırın. Ayrıca bol bol örnek tasarımlar hazırlayın. Göreceksiniz, her seferinde ortaya daha iyi çalışmalar çıkacak ve kullandığınız programlarla ilgili yeni yeni özellikler öğreneceksiniz. Tecrübe edinmenin en güzel yolu öğrendiklerinizi uygulamadan geçer.
Kurslar, Seminerler, Eğitimler: Bir şeyler öğrenmeye başladığınızda, hangi programları kullanmanız gerektiğine kendiniz karar verirsiniz. Tasarımcı için Photoshop olmazsa olmaz bir programdır her zaman, tüm grafik ve görsel ihtiyaçlarınızı karşılar. HTML ve CSS kod yazabilmek için çok fazla program alternatifiniz var. PHP Storm, Sublime Text,Dreamweaver hatta windows işletim sistemindeki Notepad. Eğer birazda grafik tasarım öğrenmek isterseniz Illustrator ile birbirinden güzel vektörel çalışmalar hazırlayabilir, bu çalışmaları matbaa da bastırabilirsiniz.Ama öncelikle bunların hepsine ihtiyaç duyacağınız bir çalışma alanı gerekiyor.
İlk İş Deneyimi: Siz ne planlarsanız planlayın. İlk iş deneyiminiz, aslında bundan sonraki hayatınızda ne iş yapacağınızın en büyük habercisidir. İlk işinize başlamadan önce kurduğunuz hayalleri tekrar gözden geçirin. Hayatınız boyunca sizi mutlu etmeyen bir iş yapmak zorunda kalabilirsiniz. Web tasarımcı olmak isteyen biri için tasarım ajansı yada e-ticaret sektörü iyi bir başlangıç noktası olabilir. Fakat stajyer olarak muhasebe bürosunda işe başlayıp, akşamları tasarım videoları izleyerek tasarımcı olan birine hiç rastlamadım. Bu şekilde web tasarım sizin için her zaman bir hobi olarak kalır.
Ekip Arkadaşları: İş öğrenmek amacı ile başladığınız firmada, bağlı olduğunuz insanlarla iyi geçinin. Hayatınız boyunca para kazanacağınız mesleğin inceliklerini o insanlardan öğrenecek olabilirsiniz. Ekip arkadaşlarınızın sevilen özelliklerini örnek alın. Bu şekilde insanlarla uzun süreli dostluklar kurarsınız.
Kendine Güven: Ankara Web Tasarım Şunu unutmayın, yetenekleriniz doğrultusunda kendinize güvenmeniz gerekiyor. Bunu aştığınız zaman çevrenizdeki insanların aslında birer potansiyel müşteri olduğunu farkedeceksiniz. Şirketi olan ve internet ile uğraşmayı seven herkesin bir gün size ihtiyacı olacak. Bunu en azından şimdilik çevrenizdeki insanlara hissettirmelisiniz.Kendinize basitte olsa bir portfolyo oluşturun, güncel tutun ve yaptığınız çalışmaları ekleyin. Kişisel web sitesi olmayan bir web tasarımcı düşünülemez.
İlk Freelance İş Deneyimi: Dışardan aldığınız ilk iş size çok şey öğretir. Özellikle de ne istediğini bilmeyen biri ile karşılaşırsanız çok kısa sürede çok yol kat edebilirsiniz. Yaptığınız her iş ücretli olacak diye düşünmeyin. İlk işleri kendinizi geliştirmek adına yaptığınız küçük yatırımlar olarak düşünün. Bu çalışmalar sizin için güzel birer referans olurlar. Pratik yaparak yeteneğinizi geliştirmiş olursunuz.
Portfolyo Sitesi: Kişisel web sitesi olmayan bir web tasarımcı düşünülemez. Bu insanlara bir şeyler vadedip yerine getirememek gibidir. Size web sitesi yaptıracak biri kendisine şu soruyu sorar. “Neden sana yaptırmalıyım?”. Eğer talepleri doğrultusunda kendisine olumlu bir cevap verebiliyorsa, sizinle çalışmayı tercih eder. Bu soruyu cevaplamadaki en büyük etkenlerden biride, kişisel web sitenize eklediğiniz projeler ve önceden hazırladığınız tasarımlardır.Bu gerçeği kesinlikle göz ardı etmeyin. Portfolyo sitenizde kendinizi tanıtın, tasarımlarınızı sergileyin. Eğer bir web siteniz varsa bir çok web tasarımcıdan bir adım öndesiniz demektir. Çünkü piyasa da freelance olarak iş yapan bir çok web tasarımcının, hazırladığı tasarımları sergileyebileceği bir web sitesi yok. Sadece tanıdıklarının referans olmasıyla web tasarım işleri yapabiliyorlar.
Hangi Programları Bilmelisiniz? Giriş seviyesinde Photoshop ve Dreamweaver bilgisi ilk başlarda işinizi görebilir aslında ama web sitesi yapacaksanız işe temelinden başlamanız gerektiğini unutmayın ve web tasarımın temeli; HTML ile CSS kodlamayı öğrenmeye dayanır. İlk başlarda karmaşık gelecektir, bu gözünüzü korkutmasın. Bu kullanım, gerçekte yalnızca önceden hazırlanmış HTML ve CSS şablonlarını ifade etmektedir. Bu şablonların kendi zevkinize göre bazı yerlerini değiştirmeye çalışarak; resimleri, yazıları, fontları, renkleri vb. ortaya bir şeyler çıkartmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Söz konusu tasarımsa; Photoshop öğrenmenizin gerekliliği kaçınılmazdır. Photoshop, tüm görsel ve grafik ihtiyaçlarınızı karşılamanız konusunda en sadık yardımcılarınızdan olacaktır ama işin grafik boyutuna iyice kaymak isterseniz Illustrator ile grafiklerinize renk katabilir pek çok vektörel tabanlı çalışmaya da imzanızı atabilirsiniz. HTML ve CSS kod yazabilmek için kullanabileceğiniz program alternatifleri ise oldukça geniş. PHP, Storm, Sublime, Text, Dreamweaver ve hatta hazır olun, işletim sisteminizde bulunan Notepad bile.